הכירו את התואר האקדמי הראשון בישראל במדעי ההתנהגות עם תעודת מדריך בישול טיפולי. במהלך לימודי התואר הייחודי תקבלו כלים להפעלה מתוכננת ואחראית של מטבח טיפולי. כמו כן תתנסו במגוון פעילויות בישול בעלות ערך מוסף לפיתוח כישורי חיים, כישורים חברתיים וויסות רגשי במסגרות החינוכיות והשיקומיות עם ילדים מתבגרים ובוגרים בעלי צרכים מיוחדים

 

חשבתם פעם על הצורה בה אתם מבשלים? מהם חומרי הגלם בהם אתם מעדיפים לעשות שימוש – מוצקים, נוזליים או אולי משולבים? כיצד אתם חותכים את המרכיבים, כיצד אתם מסדרים את הרכיבים טרם הבישול, כיצד נראית עמדת הבישול שלכם, האם היא מסודרת או מפוזרת ועבור מי בכלל אתם מבשלים ומתאמצים? 

מתברר שהקשר עתיק היומין בין האוכל ובישולו לבין האנושות מהווה כר פורה למחקרים הבוחנים את הקשר ההדוק בין הזנה ורגש, קשר ששורשיו בחוויות הינקות הראשונות בין תינוק ואמו. בראיה כזו, הזנה היא הרבה יותר מסיפוק של צורך  פיזי ומתגלה כתבנית הבסיסית שלנו ליצירת קשר עם העולם והזולת. 

נוכח השתלבותם בכל מרקמי חיינו מקבלים בעשור האחרון המטבח והבישול מקום הולך וגדל כמרחב של שיחה, קשר רב תרבותי ורב דורי וכגשר לליבם של ילדים, נוער ומבוגרים המתמודדים עם מגוון אתגרים וקשיים. וזהו בדיוק הרקע לתואר ייחודי מסוגו שיחל בשנה הבאה בקריה האקדמית אונו – תואר ראשון (B.A) במדעי ההתנהגות עם תעודת  מדריך בישול טיפולי. 

“מסלול התואר הראשון במדעי ההתנהגות אשר יכשיר את הבוגרים להיות מדריכי בישול טיפוליים הוא הראשון מסוגו בישראל” מצהירה ד”ר אילת ברק-נחום, מייסדת שיטת הטיפול בבישול וראש התוכנית האקדמית. “מדובר על תואר מעשיר ביותר אשר יכלול פרקטיקום ובסופו יוכלו הבוגרים להשתלב כמדריכי בישול טיפוליים במערכות הבריאות, הרווחה והחינוך בישראל, כמו גם במסגרות פרטיות, בקרב מגוון גילאים וצרכים.” 

 


ד”ר אילת ברק נחום – ראשת התכנית
(צילום: אלה מילת)

 

מה יכללו לימודי התואר? 

“במסלול להדרכת בישול טיפולית ילמדו הסטודנטים כיצד להשתמש בבישול ואפיה על מנת ללוות אוכלוסיות עם צרכים מיוחדים, נערים בסיכון, ילדים מתבגרים, ילדים המשתייכים למרכזים להתפתחות הילד, נפגעי טראומה על רקע לאומי, שוהים בבתי חולים שיקומיים, ועוד. כל זאת במטרה לקדם אותם ולתרום לשילובם בחברה. במהלך הלימודים יקבלו הסטודנטים כלים להנחיית מפגשי בישול, פרטניים וקבוצתיים לקידום כישורים חברתיים, קשב, ויסות חושי ורגשי ושיפור מיומנויות תקשורת. ברמה העיונית הם ילמדו את התיאוריות המרכזיות המבססות את מקומו של המזון בתשתית הנפש ומערכות היחסים, מקומו של הבישול בחוויה הסנסו מוטורית, תזונה ועוד.  בוגרי התואר יקבלו תעודת מדריך בישול טיפולי ועיסוקם יהיה בליווי תהליכים רגשיים וחברתיים עם מגוון אוכלוסיות.

שיטת הטיפול בבישול אשר תילמד במהלך התואר רותמת את אופיים הגולמי והבלתי-אמצעי של מזון ובישול ויוצרת חיבור עמוק ומידי עם המטופלים. בעבודה משותפת במטבח טיפולי ייעודי, ובשיחה שנרקמת סביב מעשה הבישול, מלובנים הבחירות והתגובות של המטופלים: מה הם בוחרים לבשל וכיצד, כיצד הם מגיבים להצלחה או תסכול, מה הם עושים עם התוצרים. בתהליך נחשפים מצוקות ודפוסים בעייתיים, רעב קיומי וצרכים רגשיים בלתי מסופקים. תשתית זו, של מודעות, חוויות בונות ושיחה, מאפשרת פתיחת ערוצי הקלה ושינוי.”

 

למי המסלול מיועד לתפיסתך?

“התוכנית מיועדת לסטודנטים בעלי בגרות נפשית, בעלי תשוקה ואהבה למטבח המחפשים להשתמש בכלי הבישולי למפגש עם מגוון אוכלוסיות וללוות אותן לשיפור איכות החיים. המדריך שייצא מהקריה האקדמית אונו יהיה איש מקצוע מעולה שיהיה קשוב מאוד לצרכי האוכלוסייה אותה הוא ידריך. הוא יידע לזהות תהליכים רגשיים, להרגיע ברגעי מצוקה ולסייע בהשתלבות חברתית.” 

 

מדובר על מסלול ראשון בתוכנית מאוד ייחודית. עד כמה היא תהיה גם בוטיקית באופייה? 

“הסטודנטים שילמדו בתוכנית יעברו חוויה משמעותית במטבח הטיפולי. הם לא רק ילמדו את הכלים והתיאוריות אלא גם יתנסו בהם בעצמם במשך שלוש שנים, בין היתר במטבח ייעודי במרכז תל אביב. בשנה שלאחר מכן צפויים הסטודנטים לבשל במטבח טיפולי מתקדם הנבנה כעת בקריה האקדמית אונו. מדובר על מטבח מאובזר עם מגוון רחב ועשיר של חומרי גלם כלים וטכניקות שיאפשרו התנסות אמיתית. בכל קבוצה ילמדו 15 סטודנטים בלבד כך שהחוויה תהיה בלתי אמצעית ואף אינטימית. המרצים ילוו את הסטודנטים לאורך 3 שנות הלימודים והם יעברו בעצמם תהליך רגשי משמעותי מאוד, דבר שיעזור להם לבצע את אותו טיפול לאחר מכן בקהילה תוך הפיכתם לאנשי מקצוע מבוקשים.”

 

לפרטים נוספים על תואר ראשון במדעי ההתנהגות עם תעודת מדריך בישול טיפולי – לחצו כאן