תואר ראשון במוסיקה רב תחומית מכשיר את המוסיקאי להתמקצעות במגוון תחומי המוסיקה, תוך יצירת בסיס רחב של הבנה מוסיקלית בתחומים הקלאסיים והמודרניים של תעשיית המוסיקה. השילוב בין יסודות אלה, פותח בפני בוגרי התואר אפשרויות תעסוקה רבות בתחום הביצוע, היצירה וההפקה המוסיקלית. מוסיקה היא מקצוע ועל כן דורשת התמקצעות רחבה והבנה מעמיקה של תעשיית המוסיקה המקומית והעולמית. הקורסים הנלמדים במוסיקה, משלבים כולם התנסות מעשית, ומלווים במגוון רב של הופעות והפקות פרי יצירתם של הסטודנטים.

 

מקצועות הביצוע

כלי ראשי 1-2-3-4-5-6 – שיעורים פרטיים, רסיטל אמצע ורסיטל סיום

לימודיו של כל סטודנט בתואר הראשון במוסיקה מלווים בשיעורים פרטיים בכלי ראשי או בקול, לפי הכלי עליו התקבל ללימודים. שיעורי הכלי מפתחים את הסטודנט בצד הטכני והביצועי ומלווים על ידי מיטב המוסיקאים והמורים האישיים.

בסוף כל סמסטר, ייגש הסטודנט לבחינת ביצוע בפני בוחנים חיצוניים ויציג שתי יצירות מתוך הרפרטואר עליו עבד, בשיתוף והנחיית המורה האישי. 

בסוף שנה שניה ללימודי התואר, ייגש הסטודנט לרסיטל-אמצע, מופע של 30-40 דקות, בפני קהל של עד 30 איש, אליו נדרש הסטודנט להכין יצירות בסגנונות מוסיקליים שונים, כאשר מחויב להציג רפרטואר קלאסי ורפרטואר ג’אז. כמו כן, באפשרות הסטודנט להציג מוסיקה מקורית. באחריות הסטודנט גם הפקת המופע – עבודה מול הצוות הטכני, אנשי סאונד, ניהול חזרות ובאלנאס, שיווק המופע ותכנון לוגיסטי.

מופע זה הוא הכנה לקראת השנה השלישית בלימודי הסטודנט – בה ייגש לרסיטל סיום – מופע אישי באורך 60 דקות ומול קהל עד 140 איש, בביצועו, עיבודיו וניהולו של הסטודנט. הרסיטל בוחן את רמת הנגינה, העיבוד וההפקה של הסטודנט, ואת התנהלות המופע בפרמטרים של מופע מסחרי עצמאי.

 

הרכבי נגינה 1-2-3-4-5-6

לאורך הלימודים בתואר הסטודנטים ימוינו וינגנו בהרכבים בסגנונות מוסיקליים שונים – רוק, פופ, ג’אז, קלאסי, מוסיקה ישראלית, מוסיקה ערבית, אלקטרוני – תחת הנחיית מוסיקאים מקצועיים. הקורס יפתח הבנה של עבודה בהרכב ומול נגנים שונים, בניית עיבוד והנחיית חזרה יעילה. הקורס כולל מופע סיום של הקטעים שנלמדו.

באפשרות הסטודנטים להתמיין גם להרכבים מתקדמים כגון הרכבי מחזות זמר, תזמורת ג’אז ביג-בנד, תזמורת קלאסית, הרכב ווקאלי מתקדם ועוד.

 

הגשת שיר לזמרים

קורס בו לומדים הזמרים עמידה מול קהל, עבודה עם פסנתרן מלווה, עבודה על הגשת טקסט, הבעה אישית ונראות על במה. הסטודנטים מתנסים בביצוע רפרטואר ממוסיקה קלה, מחזות זמר, סרטים וחומרים מקוריים. הקורס משלב עבודה פיזית של ריקוד, כוריאוגרפיה ופיתוח קול. לקורס מופע מסכם הכולל מופע אישי של הסטודנטים ומופע משותף במסגרת אנסמבל ווקאלי. 

 

כלי משני – פסנתר בקבוצות 1-2-3-4

לימודי פסנתר לתלמידים שאין זה הכלי הראשי שלהם. הפסנתר הוא בסיס להבנה הרמונית, הלחנה, הולכת קולות, וכמו כן, כלי יעיל במסגרת האולפן הביתי. הסטודנטים ילמדו נגינת פסנתר בסיסית לרמת ליווי מספקת, נגינה של יצירות קלאסיות ברמה קל עד בינוני, נגינת אקורדים בקריאה מדף (בדגש על סטנדרטים), החזקת קצב, שימוש בפדל. השיעורים מתקיימים בספריית המקלדות, בקבוצות של עד 9 תלמידים, כאשר כל תלמיד שומע רק את נגינתו שלו דרך אזניות, וקצב התקדמות כל תלמיד אינדיבידואלי.

 

סדנת ביצוע – קלאסיקה של הזמר העברי

במה-פתוחה-מנוהלת ומקצועית, על בסיס שבועי, המאפשרת לסטודנטים, לתרגל את הופעתם מול קהל, לבחון את היצירה, העיבוד והביצוע שלהם, כאשר באפשרותם לעלות עם כל יצירה מהרפטואר הישראלי לדורותיו. הסדנא חושפת בפני הסטודנטים רפרטואר עשיר של מוסיקה ישראלית, של יוצרים מגוונים ומרתקים, משנים עברו ומזמננו היום, מאפשרת לסטודנטים להחיות באופן מודרני יצירות שנשכחו עם הזמן, ולקבל פידבק בונה על יצירתם והופעתם.

 

מקצועות המוסיקה המסורתית

 

תיאוריה 1-2-3-4

לימודי תיאוריה והרמוניה מסורתית, כבסיס לתזמור והלחנה, תוך תרגול מעשי על מקלדת ובכתב. הסטודנט יכיר ויתרגל חיבורי דרגות, קדנצות מסורתיות, חוקי הולכת קולות, הרמון קו סופרן/בס וקולות פנימיים, פיתוח מודולציות הרמוניות, ניתוח תבניות מלודיות והרמוניות, בסביבה הרמונית ובמודאלית.

פיתוח שמיעה 1-2-3-4

תרגול מיומנות שמיעה וניתוח מלודי, ריתמי והרמוני בהאזנה ובקריאה ראשונה (פרימה ויסטה). הקורס יתרגל את הסטודנט באופן מעשי בשמיעה וזיהוי של מרווחים, אקורדים והיפוכים, מהלכים הרמוניים, מרכז טונאלי וסביבה אטונאלית, משקלים, פעמות ותבניות מוסיקליות.

 

פיתוח שמיעה ריתמית

סדנא שמטרתה לפתח חוש הקצב של המוסיקאים בסגנונות השונים. הבנת הסגנונות הלטיניים תוך הכרת הכלים המאפיינים: קונגוס, בונגוס, טימבלס, קלווס וגואווירו. בסדנא יושם דגש על תבניות אופייניות של הסגנון הדרום אמריקאי.

 

יסודות תיווי מוסיקלי

הכרה של עולם התיווי המוסיקלי, חוקים וצורות כיתוב שונות. הקורס נלמד על גבי תכנת התיווי SIBELIUS , במעבדת הMAC של בית הספר המונגשת לתלמידים עבור תרגול יום יומי. הסטודנט ילמד לערוך עיבודים בתכנה, לתפעל פונקציות כתיבה שונות, לכתוב תפקידים לכלים בודדים ולהרכבים גדולים, כמו כן יתרגל תיווי באמצעות כתיבה ממוחשבת או נגינה ישירה ממקלדת שליטה ועריכת התיווי.

 

תולדות המוסיקה הקלאסית 1-2-3-4

סקירה היסטורית של התפתחות המוסיקה המערבית, מתקופת ימי הביניים, דרך הרנסנס, בארוק, תקופה רומנטית, תוך היכרות עם מלחינים בולטים ויצירותיהם, ניתוח של מבנים מוסיקליים, התפתחות היסטורית של כלי הנגינה, התזמורות והמוסיקאים עצמם. הקורס פותח בפני הסטודנט רפרטואר רחב, מלווה בהאזנה מודרכת והשמעה של יצירות. כמו כן, ינותחו פרטיטורות של סימפוניות וקונצ’רטים לכלים שונים ותזמורת תוך שימת דגש על צורה, מבנה הרמוני ומאפיינים סגנוניים.

 

תולדות האומנות

סקירת הביטוי האומנותי משחר התרבות – סוף ימי הביניים, רנסנס, אימפרסיוניזם וריאליזם, עד לאומנות של המאה ה- 20 – בחינת האדריכלות, הציור, הפיסול והאומנים שיעצבו את העולם המערבי של היום. 

 

מקהלה 1-2-3-4

תרגול מעשי של שירה מקהלתית, המקנה היכרות עם רפרטואר רחב ויכולת התאמתו למקהלות שונות, תרגול שירה בקריאה מהדף, טכניקות ניצוח בסיסיות למקהלה, טכניקות חימום ווקאלי קבוצתי, טכניקות להנחיית דינמיקה ווקאלית ועבודה עם פסנתרן מלווה. הקורס כולל מופע סיום המבוסס על הרפרטואר הנלמד.   

 

מוסיקה של המאה ה-20

הכרת התהליכים הסגנוניים ואסטטיים בהתפתחות המוסיקה של המאה ה-20, תוך הדגשת ההקבלות להתפתחויות אלו במוסיקה הישראלית. הקורס מציג ניתוח ההתפתחויות במוסיקה החל מסוף הרומנטיקה ועד ימינו אלה.

 

ניצוח סימפוני

הקורס מקנה יסודות טכניים לניצוח על תזמורת סימפונית. הדרך בה תנוהל החזרה, קביעת רפרטואר התזמורת, דרך לימוד היצירה, קביעת סגנון הנגינה על פי התקופה, צורות ניצוח לסימני ארטיקולציה ודינמיקה שונים, וכן דינמיקה בין אישית בתוך התזמורת.

 

ניתוח צורות מוסיקליות

ניתוח סימפוניות ויצירות מורכבות תוך שימת דגש על הצורה הבסיסית, המבנה ההרמוני, תפקידי כלים שונים והתפתחות מוסיקלית של היצירה. מלחינים שיצירותיהם ינותחו: מוצארט, בטהובן, ברהמס ואחרים המהווים את הקבוצה האמנותית שעיצבה את המוסיקה האיכותית האמנותית.

 

תזמור סימפוני 1-2

הקורס מתמקד בהכרות עם כלי התזמורת השונים, אופיים ומקומם בתוך התזמורת ובתוך העיבוד המוסיקלי. הקורס מלמד הבנת פרטיטורות של יצירות מופת קלאסיות תוך ניתוח התזמור הסימפוני שלהן ושימוש בכלים בצורה אומנותית ומקצועית. התלמיד יתרגל בעצמו עיבוד יצירות להרכבים קאמריים של כלי נשיפה ורביעיית מיתרים.

 

קומפוזיציה 1-2

בקורס זה יוכשרו הסטודנטים לכתיבה קלאסית תוך הבנה וניתוח של צורות מוסיקליות מתוך המיקרוקוסמוס של ברטוק. הבחינה של הקטעים תתעכב על משפטים מוסיקליים, מודוסים, קנונים קוראלים ועד לנושא עם ואריאציות. כתיבת מוסיקה מקורית היא מטלה מרכזית בסיום הקורס.


קונטרפונקט 1-2

במסגרת קורס זה יוקנו עבודה בתזמור דו קולי ותלת קולי. הסגנון המרכזי הוא סגנון פלסטרינה (המאה ה- 16) וההתייחסות לדיסוננס. הרעיון המרכזי הוא ביכולת הסופית של הסטודנטים לכתוב מנגינה למלודיה הראשית.

 

הוראת מוסיקה בחברה פלורליסטית

גיבוש ופיתוח דרכים ומתודות להוראת מוסיקה במערכת החינוך הישראלית, בהתמקדות על גילאי גן, יסודי ותיכון. הקורס יתרגל בנייה והגשת מערכי שיעור על נושאים שונים במוסיקה, העברתם בכיתה ובפני ילדים ונוער במסגרת התנסות מעשית. הקורס יכלול סקירה של שיטות החינוך המוסיקלי המקובלות והמוכרות כיום, ודרכים להתאמתן לדור של היום, בדגש על החברה הישראלית המגוונת. 

 

 

מקצועות מוסיקה קלה וג’אז

 

תולדות הג’אז

סקירה היסטורית של התפתחות הג’אז בארה”ב מתחילת המאה ועד ימינו. הסגנונות השונים: בלוז, רגטיים, דיקסילנד וסווינג. כמו כן, תהיה סקירה על מלחינים ידועים שהטביעו חותמם כמו אלינגטון, גלן מילר, מילס דיוויס, פרקר ואחרים. תעשה האזנה מודרכת וניתוח קטעים על פי סגנון ותקופה.

 

תולדות הפופ

סקירה היסטורית על התפתחות הפופ והרוק, מאז המצאת התקליט וההפצה המסחרית, דרך מצעדי הפזמונים בתחנות הרדיו והשפעות חברתיות של המוסיקה הפופולארית על תרבות ההמונים והחברות שמהן צמחה.  

 

הרמוניה – ג’אז ומוסיקה קלה 1-2-3-4

הבנה מעמיקה של חוקי ההרמוניה של המוסיקה הפופולארית, תוך ניתוח יצירות ותרגול מעשי. אקורדים פונקציונליים, טונאליות, בסיס המינור, סולמות בלוז, צלילי מתח, סולמות פנטטוניים, דרגות טונאליות, תחליפים הרמוניים, מוסיקה מודאלית, אקורד קווארטיאלי, פוליקורדים,  קלסטרים וטכניקות להרמון סגנונות שונים.

 

עיבודים – ג’אז ומוסיקה קלה 1-2-3-4

הקורס מקנה כלים בכתיבה ובעיבוד מנגינות לכלים שונים ולהרכבים שונים – הרכבי רוק/פופ בסיסיים (תופים, בס, קלידים, גיטרה), הרכבים סימפוניים (כלי מיתר, סקציות כלי נשיפה מעץ) ותזמורות ג’אז גדולות (סקציות כלי נשיפה ממתכת). כמו כן, בקורס ינותחו עיבודים שונים של יצירה, שיטות כתיבה שונות והתאמת כתיבה לנגנים בסגנונות מוסיקליים שונים.

 

מבוא לאלתור

הקורס ייתן כלים לנגינה ושירה מתוך שמיעה יצירתית ולא מטקסט תווים כתוב. הקורס יכלול תרגול אלתור על גבי סולמות ג’אז ובלוז, מבנים ומהלכים הרמוניים, היכרות תבניות אופייניות לאלתור בסגנונות שונים, כמו כן, היכרות מעמיקה עם גדולי המאלתרים של הג’אז והמוסיקה הקלה..

 

כתיבה והלחנת שירים

הקורס מקנה כלים בכתיבת טקסט, עריכתו והלחנתו, תוך סקירת צורות חריזה, פיסוק, ניתוח מבנים של שירי פופ/רוק/ג’אז, ושיטות שונות שמטרתן למקסם את תמיכתה של המוסיקה בהעברת המסר הכתוב. הקורס סוקר סגנונות כתיבה שונים, מאפיינים שונים בכתיבה בשפה העברית וגישות שונות להלחנת טקסט ומועבר על ידי מיטב היוצרים בתעשייה הישראלית.

 

מקצועות סאונד והפקה מוסיקלית

 

מבוא לסאונד וטכנאות קול

קורס בסיסי בטכנאות אולפן אשר יקנה למוסיקאי שפה משותפת עם אנשי הסאונד המלווים דרך קבע את יצירתו, כמו כן, עצמאות בהקלטה ועריכה של יצירתו שלו. הקורס סוקר תוך הדגמה מעשית את כלל מרכיבי האולפן –  קונסולה, מוניטורים, מיקרופונים, קומפרסורים, איקוולייזרים ואפקטים שונים, כמו כן סקירה של טכניקות הקלטה לכלים שונים ולשירה.

מבוא למידי

היכרות עם עולם המוסיקה הדיגיטלי ושימושי המחשב ככלי נגינה, בסביבת האולפן הביתי, תוך היכרות ממשקים ופלאגינים שונים ליצירה ועיצוב צליל. הקורס נלמד על גבי תכנת PRO-TOOLS   במעבדת הMAC המונגשת לסטודנטים לתרגול רציף של הנלמד בכיתה. הקורס כולל למידת בסיס עריכת פלייבק מבוסס ערוצי מידי.

 

הפקה מוסיקלית

הקורס יסקור  את תפקידיו של המפיק המוסיקלי ואת סדר העבודה בהקלטת סינגל או אלבום, משלב של בחירת שיר, סגנון מוסיקלי וקו שיווקי-עסקי, דרך הקלטת גייד, החלטה על סוג עיבוד, בחירת נגנים, ועד לעריכות ומיקס סופי, תוך מחשבה עסקית על קידום ושיווק האומן ויצירתו.

 

סאונד והפקה באולפן הביתי 1-2

התמקצעות בתכנת ה  PRO-TOOLS ואפשרויות היצירה והעריכה בסביבת האולפן הביתי. הסטודנט ילמד מכשירים שונים ליצירה ועריכת צליל, טכניקות הקלטה שונות ועריכת אודיו, המקנות יכולת עבודה עצמאית כיוצר וכמפיק מוסיקלי.

 

הפקה מעשית באולפן 1-2

הסטודנט יפיק סינגל מוסיקלי מקורי על כל שלביו, באולפני המכללה, בליווי מפיקים מקצועיים, תוך התייחסות לכל שלבי הפרה-פרודקשיין, ההקלטה, עריכות, מיקס ומאסטר סופי לפלטפורמות שונות.

 

מקצועות יצירה למדיה

 

ג’ינגלים לתעשייה

תעשיית הפרסום שואבת אליה מוסיקאים דרך קבע, תוך הבנה של שיפור אפקט המכירה כאשר מלווה בתוכן מוסיקלי איכותי. הקורס מקנה לסטודנט הבנה של עולם הפרסום ואפשרויות התעסוקה שהוא פותח בפני מוסיקאים, תוך התנסות מעשית ביצירת ג’ינגל לרדיו ויצירת מוסיקה לפרסומת מצולמת.

 

תולדות הקולנוע ומוסיקה לקולנוע

היכרות עם עולם התזמור לסרטים וסדרות טלוויזיה, שיטות להלחנה ופיתוח של מוטיבים מוסיקליים. הקורס סוקר את התפתחות המוסיקה כפס קול, תוך ניתוח דוגמאות של מלחינים וסרטים מובילים.  הקורס כולל התנסות מעשית בהלחנת פס קול ופרויקט גמר.

 

מוסיקה למדיה

הקורס מעמיק את יכולותיו של הסטודנט ביצירת פס קול בסביבת האולפן הביתי, לסרטים, סדרות ותכני מדיה שונים. הסטודנט ילמד לערוך פס קול ו”פולי” לפי שיטות העבודה המקובלות בתחום, תוך שימוש בתכנת  PRO-TOOLS  ותרגול שוטף במעבדת הMAC   המונגשת לכלל הסטודנטים.

 

המוסיקאי כעסק עצמאי

 

דיני קניין רוחני

הקורס סוקר את הנחיות משפטיות בישראל ובעולם בנושא זכויות יוצרים, קניין רוחני, חוזים עסקיים בתחום המוסיקה וההפקות ותשלומי תמלוגים מפלטפורמות המדיה השונות.  הקורס נועד לאפשר למוסיקאי העצמאי להתנהל באופן מודע, להגן על עצמו מעבירה על החוק ויותר מכך, להכיר את החוק המגן על זכויותיו שלו, למען לא תפגע פרנסתו.

 

פיתוח חשיבה עסקית למוסיקאים

הקורס סוקר מודלים שיווקיים בסיסיים, ומקנה כלים פרקטיים המלמדים היכן וכיצד כדאי לשווק מוצרי/שרותי מוזיקה כיום, תוך מתן דגש על שיווק נכון בעולם המתפתח של הרשתות החברתיות. קורס זה מציג בפני הסטודנטים את המודלים החדשים בתעשיית המוזיקה (Streaming, Ad Supported Platform ועוד..).

 

יזמות עסקית למוסיקאים

הרחבת הידע והבנת מושגי עולם הניהול, השיווק והיזמות. לימוד והקניית כלים מקצועיים לתכנון וניהול עסקי על מנת להגיע לתוצאות בעולם תחרותי. תהליך זה מקנה לסטודנטים כלים, ידע והתנסות בעולם העסקי ובעולם היזמות בהתאמה לתעשיית המוסיקה העכשווית.

 

מקצועות מוסיקה בתרבויות עולם שונות

 

מוסיקה מן המזרח

הכרות עם מאפייני המוסיקה הערבית, מקצבים, מקאמים, כלי נגינה ייחודיים, כמו כן, מלחינים מובילים בסגנון, תוך כדי האזנה וניתוח של יצירות שונות. 

 

עולם הפיוט

עולם הפיוט היהודי הוא אוצר ענק של אלפי יצירות ספרותיות מולחנות. הקורס יעניק היכרות מעמיקה עם העולם, בראש ובראשונה הכרת המקאמים השונים (סבאא, ראסט, סיקה ועוד) שכן הפיוטים מולחנים במקאמים שונים, וישנם גם פיוטים שאותו פיוט מולחן בכמה לחנים ומקאמאת שונים. כמו כן הקורס יקנה היכרות עם העולם הספרותי העשיר של הפיוט שכן במסגרת כללי הדקדוק הספרותיים של הפיוט, המילים עצמן מהוות מכשיר מוסיקאלי מבחינת המשקל וההטעמה.

 

אלתור בגישה יהודית

הקורס מקנה יסודות באלתור – אלתור לפי קוים מלודיים קבועים, אלתור לפי סולם, אלתור לפי מבנה הרמוני, אלתור חופשי, ומשלב את העקרונות באלתור עם עקרונות יסוד יהודיים – האלתור כתפילה, המקום של ה”אני” באלתור ומולו הרעיון החסידי של “ביטול” כדי להגיע לרמות גבוהות באלתור, שילוב של רעיונות מעולם הקבלה ועוד. הסטודנט מקבל מצד אחד את הכלים הבסיסיים של אלתור באופן כללי ולומד לשלב אותם עם רעיונות יהודיים שהופכים להיות יישומיים באלתור.

 

המוסיקה של אפריקה והפזורה האפריקנית

הקורס יסקור תרבויות מוסיקליות אפריקניות (באפריקה וב”עולם החדש”) , יציג כלי נגינה ומבנים אופייניים, ידון בקווים משותפים במוסיקה האפריקנית משני צדי האוקיינוס, מקורות והשפעה. מטרת הקורס הבנה של המרחב התרבותי האפריקני המהווה נקודת מפגש  של מוסיקה, דת, פוליטיקה וכוח. על הקשר של מוסיקה באפריקה לדת, פולחן דתי, רוחניות, תקשורת, מגדר, השינויים  הפוליטיים והחברתיים, השפעת הקולוניאליזם, הגלובליזציה, ועוד. כמו כן מטרת הקורס להעשיר את הידע במושגי סגנונות וההשפעות האפריקניות על המוסיקה הפופולרית הגלובלית (ג’ז, בלוז, פופ, היפ הופ, נשמה וכו’).

 

מוסיקה אנדלוסית

המסורת היהודית אנדלוסית היא עולם עצום של יצירות הטומן בחובו סגנון ייחודי – מבחינה קצבית ומלודית. הקורס יקנה לסטודנט מצד את מאגר המידע העצום, לימוד של יצירות, תוך שימת דגש על ההיבטים המיוחדים בסגנון, הניואנסים כמו כללי המתאר היסודיים ועל ידי כך יקנה לתלמיד את היכולת להתמודד עם כל סיטואציה מוסיקאלית עם הסגנון המאוד פופולארי בארץ ובעולם.

 

תולדות המוסיקה הערבית

סקירה היסטורית, והיכרות עם הנגנים, המלחינים והיוצרים הבולטים והמאפיינים ביותר של המוסיקה הערבית. הקורס כולל האזנה, ניתוח צורות ולמידה היסטורית על המלחינים ועל יצירותיהם.

 

המקאם הערבי על סוגיו השונים 1-2

הקורס יתמקד בתורת הסולמות במוסיקה הערבית – מקאם הערבי – תוך התייחסות לדרכי טיפול בצליל, פראזות אופייניות בשירה ובנגינה, מקצבים ומשקלים מאפיינים, אלמנטים תרבותיים וההבדלים בין תרבויות ערב השונות כפי שבאים לידי ביטוי בסולם המוסיקלי.