פקולטות-מקצועות-הבריאות
בית הספר הארצי לשיקום, שילוב והחלמה בבריאות הנפש

ראש בית הספר: ד"ר נעמי הדס לידור

בית הספר הארצי לשיקום, שילוב והחלמה בבריאות הנפש, הוקם בשנת 2011 בשיתוף פעולה עם האגף לבריאות הנפש, משרד הבריאות והקריה האקדמית אונו. בבסיסו עומדת האמונה ביכולתם של בני אדם בעלי מגבלות פסיכיאטריות להחלים, להשתלב בקהילה ולחיות חיים משמעותיים. הלמידה התמידית והמתמשכת, העדכון והידע הם הבסיס של העשייה השיקומית. בית הספר מקיים מעקב על תוכניות ההכשרה השונות המתקיימות בו ונותן הערכות ומשובים על התוכניות. בבית הספר ספרייה פעילה בנושאי הקורסים וההכשרות.

מטרת בית הספר הארצי לשיקום

מטרת בית הספר לשיקום היא לקדם את ערכי השיקום וההחלמה, לפתח תהליכי הכשרה ולמידה של ידע, ערכים ומיומנויות בתחום השיקום בבריאות הנפש וליישם התערבויות מקדמות החלמה.

למי מיועדת תוכנית הלימודים?

בית הספר מקיים קורסים והכשרות עבור אנשי שיקום העוסקים בתחום בריאות הנפש למען קידום האיכות המקצועית שלהם. כמו כן מגוון רחב של בעלי עניין, אקדמיות וגופים תומכי שיקום והחלמה מקיימים עם בית הספר שיתופי פעולה שיורחבו בשנים הקרובות. במסגרת שיתופי פעולה אלו התקיימו קורסים בשיתוף פעולה עם ג'וינט ישראל לעובדי הקרן למפעלי שיקום במשרד הרווחה, לעובדים מקצועיים בתחומי הדיור הנתמך, למרפאות בעיסוק בשירותי בריאות כללית והיד נטויה לשיתופי פעולה נוספים בתחומי ההכשרה לשיקום קהילתי.

היכן מתקיימים הלימודים?

הלימודים וההכשרות מתקיימים בשלושה אזורים בארץ: בקריה האקדמית אונו, בשלוחה הצפונית בחיפה ובשלוחה הדרומית בבאר שבע.

קורסי בית הספר הארצי לשיקום

• קורסים מבוססי תפקיד: הכשרה בסיסית למנהלי יחידות שיקום, הכשרה למדריכי שיקום, קורס הדרכה למדריכים (סופרוויזיון) במערך השיקומי ועוד.
  • קורסים להכשרה, הדרכה והטמעה של התערבויות שיקומיות מקדמות החלמה בבריאות הנפש המיועדים לאנשי שיקום מקצועיים וסמך מקצועיים: קורס להכשרה, להדרכה ולהטמעה של התערבות להפחתת הסטיגמה העצמית (NECT) וקורס הפעלה והטמעה של תוכנית ניהול מחלה והחלמה (IMR) כהתערבות מבוססת ראיות בשיקום בבריאות הנפש.
  • קורסים להכשרת מתמודדים כנותני שירות: מתקיימים שלושה קורסים בשנה להכשרת אנשים המתמודדים עם מגבלה פסיכיאטרית לעבודה כאנשי שיקום. בתפקיד מתמודדים נותני שירות המשתלבים במערך השיקום בבריאות הנפש.
  • קורסים להכשרת הורים, בני משפחה ומטפלים: קורס קש"ת, לתקשורת בדרך קוגניטיבית, המלמד את בני המשפחה תקשורת יעילה בתוך המשפחה ומחוצה לה מול מערכות הבריאות, הרווחה והמדינה. הקורס מלווה בניתוח אירועי חיים.
  • סדנאות בנושאים שונים: במהלך שנת הלימודים מתקיימות סדנאות ממוקדות בנושאים הרלוונטיים לעבודת השיקום. לדוגמה: סדנה בנושא חברות, זוגיות ומיניות; סדנה בנושא הדרכה בגישת הכוחות.
  • קורסים ייעודיים: בית הספר מפתח קורסים מותאמים לארגונים ולמוסדות המעוניינים בכך במטרה להעמיק את תפיסת ההחלמה ולשפר את שירותי הטיפול והשיקום הניתנים לאוכלוסיית המתמודדים עם מגבלה פסיכיאטרית.

לצפיה בידיעון המלא  של בי"ס לשיקום בתחום בריאות הנפש לחצו כאן

ד"ר לידור על הרפורמה בבריאות הנפש והשפעותיה בתכנית "עושים סדר"

דר לידור בעושים סדר